<< 2021. Október >>
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Szappanbuborék

Kecsketejes natúr szappanok a zentai Vass Edit konyhájából

Sokan törekednek manapság arra, hogy a káros vegyszerekkel, tartósítószerrel, mesterséges színezőanyagokkal előállított kozmetikumokat, tisztálkodószereket, mosószereket természetes alapanyagúakra cseréljék. Nem ritkaság, hogy egy-egy háziasszony, anyuka úgy dönt, ezentúl saját maga készíti el ezeket családja számára, és ez nemcsak elfoglaltság, hanem kikapcsolódás, kedvtelés is lehet.

A zentai Vass Edit két évvel ezelőtt egészségügy problémára keresett megoldást, így tanulta meg a natúrszappan-készítés módját.

kep

Vass Edit: A szappankészítés számomra kikapcsolódás

– Petra, a kisebb lányom másfél évesen allergiás lett valamire – kezdte a kétgyermekes anyuka. – Piros pöttyök jelentek meg a bőrén, és nem tudtuk, mi ellen tiltakozik a szervezete. Az orvos azt ajánlotta, első lépésben nagyon figyeljünk oda arra, mivel fürdetjük a kislányt, cseréljük le a bolti tisztálkodószert, és próbáljuk meg a kecsketejes natúrszappant, az sokaknak segít. Ezen felbuzdulva, az interneten szappankészítési módszerek után kutatva rátaláltam egy bioszappan-készítő tanfolyamra Szegeden, és azt el is végeztem. Időközben kiderült, hogy Petra az ételekben található tartósítószerre allergiás, de én akkor már eldöntöttem, tisztálkodószert váltunk, mert ha ő ilyen érzékeny, akkor jobb megelőzni a problémát – magyarázta.

Edit azóta maga készíti a szappant, ő is és a lányai is azt használják, meg a családjukból is sokan. Nem győzik kipróbálni a különféle hatóanyagú, finomabbnál finomabb illatú, természetes színezővel megfestett ilyen-olyan formájú szappanokat.

– Úgy éreztük, nagyon jót tett a bőrünknek, ezért úgy gondoltam, másokkal is megosztom ezt az élményt. Az egyik közösségi portálon meghirdettem, hogy árulok kecsketejes szappanokat, és meglepően sokan érdeklődtek. Ez nagyon nagy lendületet adott, és elkezdtem komolyabban foglalkozni a szappankészítéssel. Hamarosan a kézműves vásárokra is eljutottam, majd a zentai Rozetta Kézműves Társaságnak is tagja lettem, nem volt még ugyanis szappankészítőjük. Mióta mindez megtörtént velem, megváltozott az életem. Nagyon szeretem, amit csinálok, élvezem, hogy mindig újabbnál újabb recepteket próbálok ki, és ezzel másoknak is segítek. Mindig szerettem volna valami hobbit magamnak, és most rátaláltam. Persze továbbra is dolgozom könyvelőként, de ha kikapcsolódásra vágyom, szappant készítek. Mostanság már a lányaim mellett is nekifogok a szappanozásnak, Dorka ugyanis hatéves, Petra meg három és fél, így már megértik, hogy, ha lúggal dolgozom, akkor ki kell menniük a konyhából, mert a lúg az veszélyes.

A szappankészítés állítólag nem olyan bonyolult feladat, de mivel több fajta eljárás létezik, és milliónyi lehetőség, több időbe telhet, mire az ember beletanul.

kep

Szappanok csakis természetes anyagokból – már babakorban is használhatók

– A natúrszappanok túlzsírozással készülnek, nem úgy, mint a régi háziszappanok. Azok lúgosabbak voltak, mert a mosásnál a piszok eltávolításához az kellett, ezeket a modern kézműves szappanokat viszont öt százalék zsírfelesleggel készítjük. Ez zsiradékként benne is marad a szappanban, és amikor azzal fürdünk, vagy azzal mosunk kezet, egy kicsit zsírozza a bőrünket, nem szárítja. Én csakis növényi olajokat használok, vagyis pálmazsírt, kókuszzsírt, olívaolajat, napraforgóolajat, kakaóvajat, shea vajat teszek bele. Készülhet kecsketejjel, vízzel, joghurttal, teával is, de én szinte csak kecsketejeset készítek. A folyadékrész tehát sokfajta lehet. Lúg kell hozzá, a folyékony szappanhoz kálium hidroxid, a kemény szappanokhoz pedig sima lúg. A szappankészítés menete úgy néz ki, hogy a lúgot oldom a folyadékkal. Ilyenkor nagyon oda kell figyelni, mert a lúg az mar. Kesztyűvel, védőszemüveggel dogozom, és még az öltözékemet is védem. Felmelegítem a zsírokat, hozzáöntöm a lúgos oldatot a zsírokhoz, és botmixerrel összekeverem, így áll össze szappanná. A szappanmasszát pudingnak nevezzük, és ebbe a pudingba keverhetjük bele az illóolajakat, a természetes színezőket, pl. a zöldre festő spirulinaport, ebbe kerülhet bele a kamilla, a levendula, a rózsaszínagyag, a zöld agyag, a kakaópor, bármi, ami színez, illetve bármi, amit szeretnénk használni abba az adott szappanba. Mindezt összekeverjük, és formába öntjük, majd négytől hat hétig érni hagyjuk, hogy végbemenjen a lúgosodási folyamat, és ne csípje a bőrt, meg hogy kiszáradjon. Ezt hideg eljárásnak nevezzük. Létezik meleg eljárás is, ami annyiban különbözik a hidegtől, hogy amikor már formába öntöttem a szappant, akkor a sütőbe teszem, és ott két óra alatt lezajlik a lúg átalakulása, vagyis a hathetes várakozási időt két órára csökkentjük. Én egyébként a hideg eljárást szeretem, a meleget akkor használom, ha sürgősen kell szappan. A szappanfajták tárháza kimeríthetetlen. Azok alapján, hogy milyen gyógynövények és illóolajok kerülnek bele, más-más bőrtípusra használhatók. A levendulás bőrnyugtató és antibakteriális hatású, a mentás, az eukaliptuszos és teafás fertőtlenítő hatású, a kamillás zsíros bőrre való, a rózsaszín agyagos száraz bőrre ajánlott. Korpásodásra levendulás rozmaringos sampont, szappant készítek. Zsírosabb hajra csalános rozmaringosat, a rozmaring a hajhagymákat is serkenti, így ez hajhullásra is jó. Nagy kedvencek egyébként a mentás, rózsaszín agyagos, levendulás és körömvirágos szappanok.

Edit nem csak kemény szappant, hanem folyékony szappant, sampont és mosogatószert is készít. Odahaza ő csakis a saját mosogatószerével mosogat. Elmondása szerint annak nincs olyan ereje, mint a bolti mosogatószernek, és nem is olyan sűrű, de akinek fontos, hogy természetes alapanyagút használjon, az ezt részesíti előnyben, mert kókuszzsírral, illóolajjal és kálium hidroxiddal készül.

 

Horváth Ágnes 


Vissza