<< 2024. Február >>
H K Sz Cs P Sz V1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29


Pályázati felhívás: „Csodafa, életfa​”

PÁLYÁZATI​ ​FELHÍVÁS

A zentai székhelyű Rozetta Kézműves Társaság „Csodafa, életfa​” címen pályázatot hirdet, amelynek célja, hogy a GYERMEKHÉT alkalmával megnyíló kiállításon közelebb hozza a természetet, a fát, mint kézműves alkotás anyagát, és díszítő elemét az emberhez. A pályázatra 2017. szeptember 25-éig kell beküldeni a kézműves alkotásokat a következő témakörökben:

1.) népművészet

2.) régi mesterség

3.) családi vagy közösségi hagyomány

4.) egyedi élmény.

Alapanyaguk szerint

a) fa

b) szálas növényi anyag

c) fém)

d) papír.

Kivitelezés szempontjából pedig az alkotás lehet:

I. egyéni vagy

II:csoportos kreáció.

Ezen csoportosítás szerint 5 tagú bizottság fogja kiválogatni a kiállítás anyagát. A legsikeresebb munkák készítői a Rozetta Kézműves Társaságtól emléklapot és jutalmat kapnak.


Október 2-án nyíló „Csodafa, életfa​” kiállításunkra érkező alkotások címe a megadott témáról, a népmeséket ihlető Égig érő fáról, a magyar identitásunk megőrzésére irányuló történet csodafájáról, a családfákról, a fa és az ember kapcsolatáról. a minden élőlényt éltető fáról, a kézműves érték, a környezetvédelem, a régi mesterségek fa-anyagáról és népi díszítőművészeti motívumáról szólhat.


A kézműves mesterségekért, a tárgyalkotó népművészet hagyományainak megismeréséért, ápolásáért és az emberi alkotó- és teremtő munka megbecsüléséért alapított civil szervezetünk elsősorban a népi kismesterségekkel foglalkozó egyének csoportjainak, az egyedi alkotóknak és mestereknek szeretne lehetőséget nyújtani a közösségi alkotásra és a kiállításon való bemutatkozásra. Az alkotók a Rozetta Kézműves Társaság vezetőségénél jelentkezhetnek, a fent megadott elérhetőségeken. A népi hímző, szövő, csipkekészítő, játékkészítő, gyöngyfűző, textilfestő, csuhéfonó, szalmamunkát készítő és más népi iparművészeti ágazatok szekcióját Nagy Abonyi Ágnes irányítja. A kosárfonók, fafaragók, kovácsok csoportját Rác Szabó Tibor, a nemezelőket Rúzsa Mária, a varrók, foltvarrók, hímzők, kötéssel, horgolással, szappankészítéssel és más háziipari ágazattal foglalkozó asszonyok csoportját Horváth Mária vezeti. Évek óta rendszeresen szervezett gyermekheti foglalkozásainkkal és kiállításunkkal idén a fa témával kapcsolatban kívánjuk népszerűsíteni, tanítani és fejleszteni vidékünk kézműves hagyományát és népi kultúráját. A közvetlen környezetünkben egyénileg és csoportosan tevékenykedő kézműveseknek a műhelymunkák során szakmai továbbfejlődési lehetőséget szeretnénk nyújtani. A régi mesterségek hagyományhű ápolása és minőséges, használati tárgyak létrehozása érdekében ezért szakértőket is bevontunk a munkába. A kézműves foglalkozások a gyermekhéten minden délután más helyszínen: október 2-án a Városi Múzeumban, 3-án a Népi Technika udvarában található műhelyünkben, 4-én egyik
zentai általános iskolában, 5-én a felsőhegyi, 6-án pedig a tornyosi iskolában lesznek. A gyermekheti kiállításon a pályázat legszebb alkotásain kívül a nyári műhelymunkák válogatott anyaga is bemutatásra kerül. A kézműves tudás fejlesztésére és kiállításon való megmérettetésre alkalmat adunk a hozzánk hasonló társaságok, civil szervezetek tagjainak a „Csodafa, életfa​” nyílt pályázatunkkal, hiszen e téma feldolgozására elsősorban az emberi közösségeink jó viszonyának ápolása, a tiszta környeztünk érdekében tett lépéseink vezérelnek. Minden kézműves jelentkezési lapját a személyes adataival, az alkotás címével és a fenti kategóriák egyikébe való besorolással legkésőbb szeptember 25-ig várja a Rozetta Kézműves Társaság elnöksége!

A jelentkezési lapot személyesen papír alapon vagy elektronikus formában kell kitölteni és elküldeni a
tibor.racszabo@gmail.com, illetve a rozetta.kt@gmail.com címre!

 

Letöltés:
PDF Pályázati felhivás
Documentum Jelentkezési lap

 

Bethlen Gabor


Vissza