<< 2024. Február >>
H K Sz Cs P Sz V1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29


KÉZMŰVES MŰHELY FEJLESZTÉSE ÉS A DÉLVIDÉKI JURTA FELÚJÍTÁSA

A Rozetta Kézműves Társaság  képes beszámolója  a

 

KÉZMŰVES MŰHELY FEJLESZTÉSE ÉS A DÉLVIDÉKI JURTA FELÚJÍTÁSA

CSSP-E-TARGYALKOTO-B-2019-0061

pályázat megvalósulásása az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatásának

  köszönhetően

 

A CSSP-2019. évi pályázat alapján a tervezett újítás a kézműves műhely szakszerű felszerelését kívánja szolgálni, mely az agyag megmunkálására és a fazekasság alapjainak elsajátítására szolgál majd. A kiseszközök és alapanyagok beszerzésével megkönnyítjük a hagyományokat éltető kézművesek tevékenységét. A jelen pályázat hosszútávon nagyban hozzájárul a fazekas műhely működtetéséhez, és a népi iparművészeti szakcsoport eredményesebb munkájához. A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet által beindított fazekas tanfolyamon tanulók számára is nagy segítség lesz, hogy a legszükségesebb eszközökkel, megfelelő minőségű elektromos koronggal és lábkorongokkal felszerelt műhelyben dolgozhatnak, valamint az agyagból készült alkotások kiégetéséhez szükséges égetőkemencét is használhatják.

 

Highslide JS

Highslide JS

  

A népi iparművészeti műhelyünkbe (Zenta, Fő utca 23.) 2020. augusztus 10-én Nisből megérkezett a kerámiaégető-kemence.

 

Az alapvető kiseszközök nélkülözhetetlenek egy jól felszerelt kerámiaműhely kialakításához és működtetéséhez. Az alapanyagok, az agyag, az alapmasszák és mázak, a 8 darab kiseszközgarnitúra, az egy darab agyagformázó – fülező, a fazekaskorong, és az égetőkemence mind szükséges az agyagművesség ismereteinek oktatására, a gyakorlati műhelymunka eredményességére a Rozetta Műhelyben. Nélkülük nem indulhatnának népi fazekastanfolyamok. A fent említett célcsoportokon kívül amatőr érdeklődők részére is tudunk majd. a műhelyünkben hasznos és értékes időtöltéssel járó  szabadidős programot biztosítani

 

Highslide JS

  

2020. augusztus 12-én Nagykikindáról megérkeztek a gölöncsérkorongok

Highslide JS

A nagykikindai Traditional Simic cég alkalmazottja, Tóth Ferenc beállítja a gölöncsérkorongot

(Zenta, 2020. augusztus 12.)

 

 A velünk együttműködő intézményekből, szervezetekből a fazekasság és nemezélés iránt érdeklődők, a gyermekek és a fiatalok most már lehetőséget kaphatnak felújított műhelyünkben a tanulásra. Számítunk szabadidős tevékenységként a nyugdíjasok, a tanuló ifjúság, a népi iparművészet kedvelő általános iskolás és középiskolás fiatalok, de a vajdasági magyar kézművesek szélesebb érdeklődési körére.

Highslide JS

Kiss Katalin az elektromos korongon formázza az agyagot, bemutatót tartva a fazekasságról a Rozetta Műhelyben 2020. augusztus 29-én

Highslide JS

A népi fazekasság tanításához bekészített legszükségesebb anyagok, agyagtömbök, engób, agyagmázak

 

A támogatás kapcsán elért legfontosabb eredmények, a megvalósított támogatás célja és eredményei a pályázatban tervezettekkel összhangban voltak. Egyes eszközöket sikerült a tervezetthez képest még kedvezőbb áron beszerezni. Ezek az alapeszközök bekerültek a Rozetta Kézműves Társaság leltárába. A nagykikindai gyártótól Kovács László magyarországi fazekasmester indítványozására a fülező-prést is beszereztük, amelyet a mester fontosnak tartott a többi kis eszközzel, az agyaggal, a mázakkal és engóbbal megvásárolni, hiszen ezek alapvető eszközök, amelyek egy fazekasműhely beindításához kellenek.

A kerámiaműhelyünk felszereléséhez beszerzett eszközöket már tudjuk használni. Lehetővé vált immár akár a kezdő kreatív agyagozók, kerámiakedvelők számára, vagy akár komolyabb népi fazekasság iránt érdeklődők számára is, hogy korszerűen felszerelt műhelyünkben indítsunk fazekas programot.

Highslide JS

A Délvidéki nemezsátor a Fafaragó és alkotótábor Tisza-parti nyári rendezvényén.

 

A Délvidéki nemezsátor – a Jurta karbantartását és felújítását a Rozetta Kézműves Társaság vállalta fel. 2019. júliusában a Vajdasági Magyar Művelődési Intézettel meghirdetett közösségi összefogással, magyar alkotókkal régi kismesterségek tovább éltetésére és a magyar népművészetre ösztönző Jurtafelújító programunk nem valósulhatott meg, de a tetőfedéshez szükséges vízhatlan ponyva anyagát megvettük. A népi iparművészeti műhelyünk ezzel a támogatónknak köszönhetően megújult.

 


Vissza