<< 2024. Május >>
H K Sz Cs P Sz V


1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Fényképes beszámoló a tartományi Jogalkotási Nemzeti Kisebbségi Nemzeti Közösségi Titkárság pályázatához

A ROZETTA KÉZMŰVES TÁRSASÁG

 

FÉNYKépes beszámolója a

 

 TARTOMÁNYI Jogalkotási Nemzeti Kisebbségi Nemzeti Közösségi Titkárság

128-90-1045/2021-05 pályázatához a pályázaton nyert támogatás elszámoláshoz.

 

A Rozetta Kézműves Társaság megalakulása, 2008 óta a szakmai műhelymunkák, kézműves nyári programok támogatására fekteti a fő hangsúlyt. A 2021. Évben a nyári Alkotó Tábor helyszíne a zentai Halászcsárda volt. A gyermekcsoportokkal a Rozetta Kézműves Társaságban, a nemrégiben alakult Interkulturális Központban és más zentai civil szervezetben tevékenykedó tagok foglalkoztak. A fafaragás már 2021. Július 17-én megkezdőtött, a helybeli és a meghívott vidéki kézművesek szorgalmasan tevékenykedtek. Az érdeklődőknek megmutatták a fafaragás fortélyait. Másnap szombaton július 18-án igazi tábor hangulattal indult a program. A bejelentkezett gyerekeket reggelivel vártuk. A kézműves alkotásokhoz és rajzoláshoz előkészített helyszíneken kilenc foglalkozásvezető oktatásával a gyerekek mindent sorba próbálhattak.   

Projektumunk előkészületei már 2021., június 18-án a Tiszavirág Fesztiválon megkezdődtek. Július 17 -18-án a ZENTAI  ALKOTO, Fafaragó TÁBOR a Halász Csárdán (összesen–80 résztvevővel) a gyermekeknek tartott kézműves foglalkozások sikeresen lezajlottak. Együttműködtünk más intézményekkel. A Rozetta Kézműves Társaság tagjai gazdag program kiséretében bőrműves, szövő, nemezelő, népi játszóházas, játékkészítő és egyéb kézműves foglalkozásokat tartottak 4–14  éves gyerekeknek.

Ezután még két nagy zentai rendezvényen: augusztus 28-án a Szent Mihály napi sokadalmon és 29-én a Mosolyternger Gyermekfesztiválon és Adán szeptember 25-én a Mesterségek napján tartottunk a gyerekeknek kötélfonó, szövő és bőrműves kézműves foglalkozásokat.

Az Alkotó Táborban még ezeken kívül népi fazekasság fortélyaiba is belekóstolhattak a gyerekek és a jelentkező tanulóknak beindítottuk az agyagozó foglalkozásokat. Kiss Katalin kismesterség szakoktató vezetésével a népi fazekasság alapismereteit tanulják az érdeklődők. A Tartományi Oktatási Jogalkotási Nemzeti Közösségi Nemzeti Kisebbségi Titkárság pályázatán korábban vásárolt elektromos korongon sajátíthatták el a tálak, bögrék készítésének ezt a módját.Van lehetőség az agyag formázás, mázazás, többféle megmunkálás kipróbálására is kis csoportos foglalkozásonkon:

Nyári nagy rendezvényünkről, az Alkotótáborról, amely a zentai Halász Csárdán 2021. július 16–18 között a szabadkai Pannon Rádió és TV és az újvidéki RTV sajtó, és média tájékoztatott. A Magyar Szó napilapban megjelentek újságcikkek:

https://www.magyarszo.rs/hu/4669/vajdasag_zenta/246567/Alkot%C3%B3t%C3%A1bor-a-zentai-Hal%C3%A1szcs%C3%A1rd%C3%A1n-zenta-alkot%C3%B3t%C3%A1bor.htm

https://www.magyarszo.rs/hu/4399/kozelet_riport/226048/A-tiltott-gy%C3%BCm%C3%B6lcs-a-leg%C3%A9desebb.htm

Puskás Ferenc fafaragó

 

 és Fülöp Attila bácsföldvári fafaragó a fafaragó tábor vezetői.

 

Bővíz Szilárd és Mészáros Katalin gondoskodtak az Alkotó tábor résztvevők étkezéséről.

 


 

Az  Alkotó Tábor a Halász Csárdán a Rozetta Kézműves Társaság oktatóival 2021. Július 17-én volt. Nagy Abonyi Ágnes is tartott előadással egybekötött kézműves foglalkozást.

https://pannonrtv.com/rovatok/szines/kek-hir-i-interkulturalis-tabor-zentan#lg=1&slide=0

 

Nagy Abonyi Ágnes, Szabó Magda, Pető Piroska, Papp Katalin, Terzić Dóra, Kőműves Teréz, Puskás Ferenc és Rúzsa Mária, a Rozetta Kézműves Társaság képviseletében vezették az Alkotó Tábor foglalkozásait.

 

  1. Zentai Interkulturális táborról rövid interjú az újvidéki RTV RS hirportálján 2021. Július 18 után:

https://www.rtv.rs/hu/vajdas%C3%A1g/i.-zentai-interkultur%C3%A1lis-t%C3%A1bor_1258109.html

https://youtu.be/uTCpQqBH6EU

 

Foto: Kiss Katalin népi fazekasság kismesterség szakoktató korongozást tanított a 2021. szeptember 25-én lezajlott Fafaragó Alkotó Tábor után is.

 

Projektumunkkal a régi mesterségek értékeire, az alkotás örömére kívánunk rávilágítani, a kreatív kézművességet éltetve és a saját tárgyi kultúránk értékmentésére adunk esélyt. Az új műhelymunkákkal, a régiónk, városunk kézműves kultúrája éltetésének és továbbfejlesztésének nemes feladatát vállaltuk fel.

 

Tevékenységünk során szem előtt tartjuk, hogy ma már a hagyományőrző közösségekben mind kevesebb a fiatal, aki a népművészet elkötelezettje.

Célul tűztük ki, hogy bátorítsuk a fiatalokat a népi iparművészeti ágak iránti érdeklődésre. A fent említett témákhoz vállaltuk is a feltételek biztosítását. A műhelyfoglalkozásokon így a támogatásnak köszönhetően mindenki, sajátkezűleg el tudta készíteni a kapott anyagból és rendelkezésre bocsátott eszközökkel a maga használati tárgyát akár hímzéssel, syövéssel, bőrözéssel, nemezeléssel vagy agyagozással. Nagyon fontosnak tartottuk, hogy hasznos alkotások születtek a népi fazekas műhelymunka program keretében is. A Rozart néven működő gyerrmekcsoport számára is lehetővé tettük a kreatív képzőművészeti technikák tanulásán kívül a régi foglalkozásokkal való ismerkedést. Töretlenül továbbra is tervezzük a nemezelő és a népi fazekas műhelymunkák folytatását. Programjaink  részletes képes albumai megtekinthetők honlapunkon, időszerű információkat pedig a Rozetta Kézműves Társaság valamint a Rozetta Műhely közösségi oldalakon osztunk meg.

 

A 2021. évben Önöktől kapott támogatásból megvásárolt anyag és eszközők segítségével az előlátott programunk eddigi része megvalósult.

 

Helyiség és dátum:  __2021.szeptember 28._Zenta_

 

A képes beszámolót sk. Nagy Abonyi Ágnes, a Rozetta Kézműves Társaság törvényes képviselője dolgozta ki.

 


Vissza