<< 2024. Május >>
H K Sz Cs P Sz V


1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

2023-as évben készült képes beszámoló

A Rozetta Kézműves Társaság 

2021-es évben a mintasablon tárolásra és a népi iparművészeti szakmai utánpótlás biztosítására megpályázott

a CSSP -TARGYALKOTO B-2021-0066 támogatási szerződés elszámolásához készített képes beszámoló.

Törzsszám

08052280

 

Adóazonosító szám

101105909

0642073354, 815-271 nagy63agnes@gmail.com

Törvényes képviselő

 

Nagy Abonyi Ágnes, elnök, Zenta,  Makszim Gorkij 62,   815-271,  0642073354, nagy63agnes@gmail.com

 

 

 

 

 

 

kep

A Rozetta Kézműves Társaság 2021-ben a népi iparművészeti műhely utánpótlás biztosítására irányuló projektumunknak nagy lendülettel indultunk, hiszen a népi fazekasság tanfolyamát a Vajdasági Magyar Művelődési Intézettel együttműködve szerveztük, majd a VMMI Hagyományok Háza Hálózatán keresztül a 2022-ben meghirdetett online kézműves képzést nyújtó Aszakkör programokba a helybelieken kívül több környező település kézművesei bekapcsolódtak több területen is. Minden bejelentkező szakág 5-6 újabb és újabb tanuló résztvevő bevonásával működött.  A  kézműveseink a drukkoló- mintaszúró műhelyben békésmegyei himzés öltéstechnikáit és mintakincsét tanulták, a gyöngyfűzők Törökkanizsai koordináló oktatóval több tájegység ékszereit, a kosárfonók és nemezelők pedig többféle használati tárgy készítésének levezetését vállalták az Aszakkör keretében.

kep

A Rozetta Kézműves Társaság mintasablon tárolásra vonatkozó projektje az előző évekre épült. A  Csoóri Sándor Alap támogatásának köszönhetően a zentai Kiss György mintaszúró mestertől meg vásárolt  a régi mintasablonok a Rozetta drukkolóműhelyben” „élnek tovább”.  2018 óta nagyon sok régi értékes mintalapot gyűjtöttek össze a hímző tagjaink. A hímzés-sablonmintakincsünk több ezerre gyarapodott.  Most a hímzések elé készített, begyűjttt régi mintasablonok tárolására ennek a támogatásnak köszönhetően egy újabb 10 fiókos fém tárolót tudtunk vásárolni a Trevis cégtől.

 

kep

Kiss György mintaszúró mester lánya a több ezer mintasablonból egyik A-1 nagyméretű pauszpapírra rajzolt és kiszúrt mintát mutatja.

kep

A mintalapok tárolására szükséges fiókos. A mintasablon tárolására vonatkozó projektünk folytatásaként továbbra is mintalapok drukkolásával, mintasablonokkal gazdagítottuk a gyűjteményt.

kep

A termek felújítása, az eszközök beszerzése, az ajtók, ablakok festése szakaszokban történt, közben a műhelymunka is folyt, de a feltakarítás sok munkával járt.

kep

A fazekasműhely feltakaríthatóságának megoldására egy aránylag könnyen beszabható műanyag padlóburkolat megvásárlására esett a választás.  Ki kellett számolni mennyi lesz a megvásárolandó négyzetméter pontos mérete. Meg kellett tervezni hány fizikai munkást és hány kézművest kapcsolunk be ebbe a projektumba, hiszen nálunk Szerbiában az áru vásárlásával nem kapjuk egyértelműen a padlóburkolat beszabásával járó szolgáltatást. Meg kellett tervezni és szervezni, a nehezebb fazekaskorongok ide-oda mozdítását, áthelyezését a régi betonon, majd 2022. május 12-én lerakták és beszabták a helyére a padlóburkolatot, amelyet ezután fel lehet könnyen takarítani. 

kep

A fazekasműhely kialakításával és felújításával sokat foglalkoztunk, hogy funkcionális legyen, abban a teremben, ahol a fazekaskorongok vannak ott a padlószinttől 160 cm magasan olajos festékkel lettek befestve a falak, hogy könnyen lemosható legyen a rácsapótó agyag. Az Ikea-nál vásároltunk polcokat és több praktikus dolgot, amely megkönnyiti majd a rendtartást a műhelyben.

 

kep

A radiátorcsövek, az ajtók is be lettek festve, amelyhez a Svelatron kereskedelmi forgalmazónál festékeket vásároltunk. A festés szolgáltatás egy részét a Joa nevű cég vállalta.

kep

A támogatásból vásároltunk polcokat, összecsukható székekeket és egyéb berendezéseket, melyeknek köszönhetően funkcionális lett a műhelyünk.

kep

A műhelymunkáknak igyekeztünk mindig helyet biztositani, annak ellenére, hogy a termek felújítási munkálatai kissé elhúzódtak.

kep

Ezek a helységeink most már alkalmasak fazekas kézműves tanfolyamokra, valamint szakmai kézművesbemutatókra és műhelymunkákra.

kep

2021 évben és a 2022 év végéig rendszeres kézműves foglalkozásaink voltak Zentán több műhelyünkben. Kiss Katalin a népi fazekasság tanfolyam, Rúzsa Mária a nemezelés és a többszinnyomás, Recskó Katalin a vesszőfonás, Szűgyi Zsuzsa és Horváth Mária a hímzés, varrás koordinátoraival.

 

kep

Be tudtuk festeni, a műhelyeknek használt termeinket. A felújított termek a Rozetta Kézműves Társaság utánpótlásbiztosításra szükséges kézműves tanfolyamok tartására alkalmasak immár a szakmai  a műhelyekbe vásárolt polcoknak, összecsukható székeknek és egyéb berendezéseknek köszönhetően.

 

kep 

A kerámia műhelyünkben a Vajdasági Magyar Művelődési Intézettel közösen indított népi fazekasság tanfolyam végeztével Barcsai Andrea tanárnál az év végén sikeres vizsgát tett 7 tanuló Barcsai Andrea tanárnál az év végén sikeres vizsgát tettek a felújított fazekasműhelyben.  

kep

 

 

kep

A kézműves műhelyünkben ilyen csodálatos kerámia edények születtek.

A Csoóri Sándor Alap támogatásának köszönhetően megvalósult a projektumunk.

 

Nagy Abonyi Ágnes

a Rozetta Kézműves Társaság törvényes képviselője.

 Zenta, 2023. január 16.

 


Vissza